Prodej čmeláků

Letošní prodej českého čmeláka skončil jen 2 minuty po otevření rezervací, nápor byl takový, že došlo k zahlcení emailu objednávkami. Na mnoho lidí se se čmeláky nedostali a už se začínají objevovat doporučení na alternativní chovatele a prodejce „Prodej čmeláků“.  Souhrou náhod tito prodejci figurovali i v mém začátku s chovem. Stejně jako se dostává dnes mnoho doporučení i ke mě se dostal odkaz na tento zdroj. O koupi hnízda přes ně jsem ze začátku uvažoval. Jak jsem začal více číst o čmelácích, dočetl jsem se, že bych se měl vždy pídit po zdroji prodávaných čmeláků. No a pak jsem na webu „Prodej čmeláků“ zjistil, že jedná o čmeláky z Polska. Dále jsem to neřešil a matku jsem si sehnal z přírody.

Moje známá, přes kterou jsem se v podstatě ke čmelákům takto dostal, si od nich hnízdo koupila. Stejně jako většina jejich zákazníků, kteří si nepřečtou v sekci „O nás“ na webu prodejce měla za to, že si kupuje čmeláky z českého chovu. Radost z koupeného hnízda ale netrvala dlouho, hnízdo zaniklo za asi dva měsíce a kompletně proplesnivělo. Přestože prodejce dodal ke čmelínu ochrannou klapku, už nedodal návod, jak se o klapku starat. Těžko říct co způsobilo zánik hnízda, začal jsem si ale tohoto prodejce trochu lépe proklepávat.

Prodej hnízd deklaruje čmeláky od polského chovatele, který je chová „v krásném prostředí jezera Narew“. Na facebooku má prodejce dokonce fotografii, jak si hnízda čmeláků od chovatele přebírá. Jenže na krabicích se čmeláky je logo „BIOMIP“? Zjišťuji že BIOMIP – http://www.biomip.com/ je Španělská agrotechnická korporace. Ta mimo jiné masově produkuje i čmeláky pro opylování plodin do skleníků. No a čistě náhodou čmeláky chová i pro Agroconsult, což je pro změnu polská zemědělská velkofirma.

Čistě náhodou má Agroconsult sídlo u jezera Narew odkud má být „polský chovatel“ čmeláků. Když se podíváte na jejich stránky, najdete i prodej těchto hnízd. Čmeláky si můžete koupit po celý rok, no zelenina ve sklenících se pěstuje pořád, to je pochopitelné. Nyní v zimě jsou čmeláci pochopitelně dražší, ale na jaře a v létě u nich stojí hnízdo čmeláků jen 140 Zlotých což je v přepočtu zhruba 840 Kč.

Agroconsult – čmeláci do skleníků: https://agroconsult.pl/produkt/trzmiele-do-zapylania-w-szklarniach/

Prodej čmeláků tedy každoročně nakoupí několik stovek těchto hnízd, převeze je přes hranice a prodává je 1790 Kč. Je logické, že při velkoodběru budou hnízda levnější než oněch 840 Kč, je ale jasné, že je zde přirážka více než 1000 Kč na hnízdo. Což je poměrně dobrý business pokud zvážíme, že jediná práce je s tím čmeláky odvézt o pár km a pak rozdat lidem.

Jak je vidět už na názvu produktu, jedná se o čmeláky do skleníků. Tedy ne o čmeláky, kteří by se měli vypouštět do volné přírody, kde se mohou křížit s přirozenou populací. Naskýtá se otázka, zda je to legální? Při dalším hledání na internetu se dalo nalézt mnoho žádostí o chov na krajské úřady. Drtivá většina nalezených rozhodnutí byla zamítavá, jako např. zde od Ústeckého kraje. Našly se ovšem dva krajské úřady, které prodej čmeláků povolily a tak přestože všechny ostatní žádost zamítli, funguje prodejte v tom správném kraji a tak je prodej legální.

Existují obavy, že by se takto mohli do přírody dostávat laboratorně chovaní čmeláci zemní varianta dalmatinus. Pokud by se přirozená populace našich zemních křížila s těmito středomořskými čmeláky, mohla by být narušena jejich schopnost přezimovat (to se aktuálně děje ve Velké Británii a je to velký problém). Ač si dle obsahu žádostí prodejce čmeláků nedělal vůbec žádnou hlavu se zjišťováním původu čmeláků, měl nejspíše více štěstí než rozumu. BIOMIP je Španělský a i kdyby čmeláci pocházeli odtamtud, vyskytuje se tam naštěstí stejná varianta čmeláka zemního jako u nás. I samotný BIOMIP na stránkách deklaruje že chová variantu „terrestris“ a „cararensis“ a naštestí ne dalmatinus. Přesto jsou laboratorní čmeláci chovaní po mnoho generací v uzavřeném prostředí a jejich vypouštění do volné přírody znamená, že se tyto velice omezené geny mohou šířit do přírodní populace. Skleníkové čmeláky je tedy lepší nechat do skleníků a u nás chovat ty naše domácí přírodní.

2 komentáře u „Prodej čmeláků

Napsat komentář