Stěhování hnízd čmeláků

Dost často se stane, že si čmeláci založí hnízdo na nějakém dost nevhodném místě. V takovém případě vám nepomůžou ani hasiči, ale nemusíte čmeláky ani likvidovat. Hnízdo vám přestěhují chovatelé čmeláků!

Kdy přistoupit ke stěhování hnízda?

Nejprve je potřeba rozhodnout, zda je stěhování nutné, případně možné. Hnízda čmeláků mají totiž krátkého trvání a podle druhu a data založení končí už od července do září, výjimečně až do října. Pokud tedy čmeláci vyloženě nikoho neohrožují (alergici na včelí žihadlo) a neomezují, lze jednoduše počkat, až hnízdo skončí a čmeláci dolétají. To je nejlepší možnost. Čmeláci obvykle nejsou útoční a i u nejagresívnějších druhů (čmelák rokytový) útočí jen na vzdálenost 2-3 m od vstupu do hnízda. Pokud je stěhování opravdu nutné, musí být i proveditelné.

Kdy je stěhování čmeláků proveditelné?

Čmeláky je potřeba přestěhovat kompletně, tedy dělnice, matku a celé voskové dílo – hnízdo. K hnízdo je tedy třeba mít přístup. V případě, kdy se k hnízdu nelze dostat konvenčními prostředky, nebo by došlo k poškození majetku, nedá se už nic dělat.

Jak najít chovatele k přestěhování?

Stěhování provádějí chovatelé čmeláků z blízkého okolí, kteří mají prázdný úlek. Stěhování provedou zadarmo, odměnou je jim získaná rodina čmeláků a obsazení prázdného úlu. Tito chovatelé se sdružují pod neoficiálním názvem „Čmeláčí rychlá rota“ a je organizovaná Ondřejem Hercogem z Čmeláci Plus – e-mail: cmelaciplus@email.cz . Alternativně lze volat na můj tel. 774 721 260.

Aby bylo možné stěhování provést, je nutné zaslat fotografie místa a přístupu k hnízdu, aby bylo možné odhadnout náročnost, či samotnou proveditelnost akce a ideálně i fotografie čmeláků k určení druhu a tedy jeho agresivitě a pravděpodobného stupně vývoje.

Napsat komentář