Návrat čmeláka lesního na Mukařovsko

Dle mnoha odborníků je čmelák lesní nejkrásnějším českým čmelákem. Jen tak ho neuvidíte, je už velmi vzácný. Špatné hospodaření s půdou způsobuje, že tento druh čmeláka mizí, například ve Velké Británii už je na pokraji vyhynutí. Ač má jméno lesní, lesům se vyhýbá a vyskytuje se především v otevřené krajině – na loukách. Vhodnou náhradou ubývajícím loukám mohou být bohatě kvetoucí zahrady obcí. 

Cíl projektu

Cílem projektu je zlepšit potravní bilanci v oblasti Mukařovska pro vzácné druhy čmeláků. Ve spolupráci s místní samosprávou a dobrovolníky chceme výsevem a výsadbou vhodných rostlin v lokalitě docílit lepší potravní bilance pro vzácné druhy čmeláků (druhy čmeláků s dlouhým jazykem). Především v kritickém období od června do srpna, jsou čmeláci závislí na lučních květech. Dále chceme monitorovat výskyt čmeláka lesního v lokalitě a lépe poznat jeho potravní zvyklosti.

Od projektu si slibujeme opětovné rozšíření čmeláka lesního na Mukařovsko z přilehlých Říčan a Ondřejova, kde se vyskytuje na roztroušených lokalitách. Zkušenosti z projektu lze využít v budoucnosti na další podobné projekty a záchranu ještě více ohrožených druhů jako je například čmelák pruhovaný, nebo k realizaci podobných projektů v dalších lokalitách.

Jak mohu pomoci?

Podpora kvetoucích rostlin

  1. Částečný pokos trávníku – pokud vám na trávníku kvete „plevel“, jako třeba jetel, šťírovník a další, nemusíte trávník pokosit najednou. Nejprve můžete pokosit polovinu a druhou nechat kvést, za 2-3 týdny pokosíme druhou polovinu a ta první mezitím opět začne kvést, čmeláci, ale i včely a motýli budou mít stále dostatek potravy. Rozhodně je lepší pokos omezit tak aby trávník nevyschnul.
  2. Vytvořte si koutek s hluchavkou bílou – hluchavky mají pro vzácnější druhy čmeláků magickou přitažlivost. Pokud se někde vzácný druh čmeláka vyskytuje, najdete ho obvykle na hluchavce bílé. Nevýhodou této rostliny je, že ačkoliv je to rostlina léčivá v zahradnictví jí nekoupíte a semeny se množí špatně. Hluchavku si ale můžeme namnožit sami. Stačí vyrýpnout malý trs hluchavky (cca 10×10 cm) do hloubky 8-10 cm. Pokud je trs součástí větší rostliny, vyrýpnuté místo pečlivě zakryjeme půdou, aby jsme zbytek rostliny nepoškodily a ona se mohla opět rozrůst.

    S trsem manipulujeme opatrně, abychom oddenky v půdě nepoškodili. Zeminu se snažíme vymýt vodou tak abychom odhalili kořenový systém hluchavky. Trs pak rozdělíme na menší kousky. Lze oddělit jednotlivé oddenky bez listů (bílé podzemní výhonky) o délce 5-10 cm, výhony s listy s částí oddenku (bílá část ze které vyrůstají kořínky). Z trsu můžeme získat i okolo 20 řízků. Řízky pak okamžitě sázíme do sadbovačů, oddenky mohou být i úplně pod zemí. Sadbovače pak udržujeme ve vlhku, pro lepší rozvoj kořenového systému můžeme do zálivky přidat i lignohumát.

    Za 1-2 měsíce hluchavky zakoření a začnou rašit i z podzemních částí. Sazenice máme připraveny. Pro hluchavkový koutek vyčleníme prostor 1×1 metr a sazenice sázíme do sponu 20×20 cm. Hluchavkám je lepší první rok pomáhat a hluchavkový koutek tak jednou za čas vyplejeme, než se hluchavky dostatečně rozrostou. Hluchavkový koutek nepotřebuje žádnou údržbu, po odkvětu můžeme hluchavky posekat, aby se nevysilovaly vytvářením semen a ony vykvetou znovu.
  3. Podrost z okrasných hluchavek – hluchavky existují i v okrasné verzi a ty už se dají v zahradnictví pořídit. Jako okrasné se prodává hluchavka pitulník kvetoucí žlutě a hluchavka skvrnitá kvetoucí růžově s panašovanými listy. Hodí se do stínu i polostínu pod stromy a keře, spíše do vlhka. Vytvoří okrasný a bohatě kvetoucí podrost.

  4. Vikvový plot – vikev huňatá je také oblíbenou rostlinou vzácnějších druhů čmeláků. Jedná se o jednoletou rostlinu, která kvete zhruba za 3 měsíce od výsevu. Můžeme jí vysít už na podzim v září, pak kvete další rok v květnu, nebo jí vysejeme na jaře v březnu nebo začátkem dubna, pak kvete od června. Při výsevu v květnu kvete obvykle v srpnu. Vikev vytvoří semena a poté se na stanovišti objevuje opakovaně ze samovýsevu. Jedná se o mohutnou popínavou rostlinu, rostoucí do výšky či délky až 1 metru a je ideální například pro plot z pletiva, který proroste a zazelení. Potřebuje plné slunce, pro klíčení vyžaduje vlhko ale poté už si poradí i s velice suchou a chudou půdou. Semena před výsevem necháme přes noc máčet ve vodě.

Monitorování výskytu na květech

Vzhledem k tomu, že čmelák lesní není moc hojný, nevíme toho moc o jeho potravních návycích, je vysoká šance, že mu budou vyhovovat i další okrasné hluchavkovité rostliny (levandule, šanta, yzop), je tedy dobré sledovat na které květy létají. Pokud uvidíte tento druh čmeláka na Mukařovsku, můžete nám nahlásit které květy navštěvuje, pokud si nejste jistí, můžete čmeláka s květy vyfotit třeba mobilem a fotku nám zaslat na náš e-mail info@chov-cmelaku.cz.

Napsat komentář