Výroba čmelínu svépomocí

Mnoho lidí plánuje výrobu čmelínů svépomocí, rádi bychom dali pár rad, jak se vyhnout chybám a neúspěchům. Také můžeme doporučit, jak si případně práci usnadnit doplňky z našeho eshopu.

Vyrobit čmelín není úplně jednoduché, ale dá se to zvládnout, výroba klapky je podstatně složitější a tak doporučujeme klapku spíše zakoupit, pokud už se rozhodnete pro její výrobu, můžete alespoň využít naší záklopky, jelikož její výroba je asi nejsložitější a ohýbání plastu často končí neúspěchem.

Pro výrobu samotného těla čmelínu musíme dodržet několik zásad:

  • Tloušťka stěn, stropu a dna by měla být okolo 3 cm.
  • Vnitřní objem by měl být minimálně 13 litrů s čtvercovou podstavou.
  • Hrany by měly být rovné a čmelín musí těsnit, drobné nerovnosti lze vyřešit vhodnou těsnící páskou.

Materiál by měl být odolnější, zcela nevhodná je dřevotříska či spárovka, masív také není ideální, jelikož se bude jinak rozpínat po délce vláken a jinak kolmo na ně, často tak v průběhu sezóny vznikají škvíry a nětěsnosti, kterými do hnízda pronikají škůdci. Vhodným materiálem jsou vícevrstvé desky, voděodolná, nebo betonářská překližka.

V konstrukci čmelínu musíme počítat s těmito příslušenstvími:

  • Vstupní otvor, ideálně 32 mm, skrz který můžeme protáhnout stejně tlustou chodbičku – elektrikářský husí krk, jehož vnitřní průměr je 25 mm, což je pro čmeláky ideální. Vstupní otvor bude z venku opatřený ochrannou klapkou, která chrání hnízdo před škůdci.
  • Větrací otvor, nebo otvory a jejich zavírání. Větrací otvor slouží k větrání, až když je rodina čmeláků rozjetá. V začátku musí být zavřená, aby matka čmeláka nezemřela při pokusu dostat se skrz ní ven, lákána světlem. Větrací otvor musí být opatřen jednak jemnou síťkou s průměrem ok pod 0.3 mm, která zabrání vstupu škůdců, osvědčený materiál je uhelon 53S. Vhodný průměr je 5 cm. Jemná síťka musí být zevnitř chráněna hrubou kovovou síťkou, která odolá kusadlům čmeláků, jinak se stane, že čmeláci jemnou síťku prokoušou a otevřou cestu škůdcům. Síťky lze vyřešit pomocí jednoduchého nástavce, který obsahuje oba typy sítěk a jednoduše ho našroubujete na vnitřní stranu otvoru. Jemnou síťku je dobré chránit i zvenku a otvor může sloužit jako past do které vlezou škůdci a už se nedostanou ven. K tomu slouží víčko vyrobené 3D tiskárnou.

Pro samotnou výrobu čmelínu musíme mít dřevěné desky přesně nařezané, jinak nebude čmelín těsnit. Čmelín lepíme voděodolným disperzním lepidlem na dřevo a pro větší výdrž i spojíme vruty.

Pro více informací o výrobě úlku doporučujeme prostudovat stránky https://www.cmelaciplus.cz/

Napsat komentář