Čmelíny , čmelíny a zase čmelíny

Blíží se Vánoce a tak nabídka čmelínů pro nic netušící oběti dosahuje na internetu maxim. Zběžně jsem prošel nabídku čmelínů na internetu a trochu si povzdechl. Důvod, proč jsem začal vyrábět čmelíny byl ten, že jsem nebyl spokojen s nabídkou čmelínů a doufal jsem že konkurence se z toho trochu poučí. Bohužel člověk naráží na stále stejné hrůzy.

Jak má vypadat „správný čmelín“ a kdo o tom vlastně rozhoduje? Rozhodují čmeláci. Pokud si někdo kupuje čmelín, očekává se, že chce aby se v něm čmeláci usídlili, vychovali dělnice a následně i nové matky a samce. Nejlepší a nejjednodušší způsob, jak vybrat dobrý čmelín je dívat se na videa chovatelů v čem čmeláky chovají. U většiny výrobků na internetu naleznete sice napsáno jak je pro čmeláky super, ale za roky nevzniklo video jediného chovatele, který by v takovém čmelínu něco odchoval. Podívat se můžete sami ve skupinách jako jsou ČMELÁCI, nebo Čmeláci Plus. Je pravda, že čmeláci dokážou odchovat svoji rodinu v ledasčem, v květináči, kartonové krabici a podobně. Že to dokážou ovšem neznamená, že se jim to povede vždy, často je to totiž spíš výjimka potvrzující pravidlo.

Chceme-li šanci na odchov čmeláků zvýšit, musíme zajistit čmelákům dostatečný prostor, tepelnou pohodu (chránit před výkyvy teplot) a co nejlepší ochranu před škůdci. Zavíječ dokáže například bez ochranných prvků zničit zhruba 9 hnízd z 10. Ve špatně izolovaném a malém čmelínu se zase na jaře za nepříznivého počasí ztratí 3 matky v soliterní fázi ze 4. Matky se ztrácejí i v kvalitních čmelínech, ne každá matka je v kondici a zdravá, predátory a pesticidy čmelín nevyřeší, ale počet takových ztrát je výrazně menší. V malé dřevěné krabičce s malým prostorem pak zase stačí 1-2 hodiny přímého slunce a rodina čmeláků se v létě upeče.

Podtrženo sečteno, už víte, proč budete video rozvinutého hnízda ve čmelínu za 500 Kč hledat marně. Kvalitní čmelín by měl mít:

  • vnitřní prostor alespoň 25x25x20 cm (12,5 litrů objem),
  • měl by mít stěny z alespoň 3 cm tlustého dřeva,
  • měl by být použitý vícevrstvý materiál, ne masív. Masív je sice pěkný, ale podél vláken a kolmo na vlákna se dřevo chová úplně jinak a z toho důvodu se takový čmelín časem rozklíží a škvírami pak dovnitř vnikají škůdci. Vícevrstvé materiály střídají vrstvy dřeva kolmo na sebe, takže se pnutí v desce vyrovná a stěny se chovají stejně v podélném i příčném směru.
  • Měl by být vybavený ochrannou klapkou proti průniku škůdců.
  • Větrací otvor by měl být chráněný jemnou síťkou s průměrem oka menším než 0,3 mm aby nepronikly čerstvě vylíhnuté larvy zavíječe a dospělci melitobie. Zároveň musí být síťka zevnitř chráněná před prokousáním čmeláky pevnou, ideálně kovovou síťkou s hrubšími oky.
  • Měla by být umožněna ochrana před lezoucím hmyzem (nožičky do víček s olejem).
  • Důležité je také to, aby čmelín umožňoval bezpečnou kontrolu čmeláčího hnízda.

U takto vybavených čmelínů se už dnes pod 2000 Kč v dnešní době nevejdeme. Na internetu nalezneme ovšem čmelíny s o pár stovek nižší cenou. Prodejci používají různé triky, jak cenu opticky snížit. Klasický trik je, že čmelín má sice předpisově tlusté stěny, ale dno je vyrobené z tenké 8 mm desky, čehož si často zákazník nevšimne. Mnohdy jsou čmelíny vyrobené z masívu, který ale více trpí na rozklížení, u výrobce naleznete recence nadšených zákazníků z designu čerstvě po koupi, ale po 1-2 letech, kdy se čmelín rozklíží už se jen málokdo obtěžuje psát hodnocení produktu. Dalším trikem je prodej bez ochrany proti škůdcům, je potřeba dokoupit klapku (která samotná stojí okolo 400 Kč) či výstelku. Při nákupu si tedy dejte si pozor a nezkazte si Vánoce!

Napsat komentář