Množení hluchavky skvrnité

Hluchavky patří mezi čmeláky k top rostlinám, poskytují totiž mnoho nektaru i pyl. Kromě toho, že poskytují potravu je důležité kdy ji poskytují. Většina kvetoucích rostlin totiž kvete jen krátké období a často v období, kdy je potravy obecně hojnost. Hluchavky ale patří k rostlinám, které kvetou opakovaně a svým kvetením pokrývají značnou část roku. Hluchavka skvrnitá kvete od dubna až do pozdního podzimu. Na rozdíl od hluchavky bílé (jejíž množení jsme popsali zde) začíná kvést o pár týdnů dříve.

Hluchavka skvrnitá má ráda vlhké a humózní půdy, na kterých často vystačí pouze s jarním sluncem (pod listnatými dřevinami), ale na plném slunci má kompaktnější vzrůst a bohatší květ. Lze jí používat i jako půdopokryvnou rostlinu. Zahradní využití má například kultivar ‚Chequers‘, naleznete ho například v Dendrologické zahradě v Průhonicích na břehu Černého rybníku. Tento kultivar je ale problematické získat, česká zahradnictví jej neprodávají, prodávané kultivary jsou sice okrasné listem, ale mají málo chlorofylu a jsou méně životaschopné. Na rozdíl od hluchavky bílé, která se po zahradě stěhuje a často z čista jasna zmizí, hluchavka skvrnitá je podstatně trvalejší. Produkuje jak květní výhony, tak nekvetoucí, které poléhají, zakoření a tak se trs postupně šíří do šířky.

Hluchavka skvrnitá, kultivar ‚Chequers‘ funguje jako bezúdržbová náhrada trávníku. Množit ji lze stejně dobře, jako přírodní variantu.

Hluchavka skvrnitá se velmi dobře množí bylinnými řízky, díky schopnosti výhonů zakořenit. Nekvetoucí (koření ale i kvetoucí) stonky nastřiháme na malé díly, aby měly buď dva páry oček/listů a nebo stačí jen jeden, v takovém případě musíme očka umístit jen velmi lehce pod úroveň půdy, případně lze použít i špičky výhonů. Na zakořeňování se velmi osvědčil lignocel, briketu rozmočím ve vodě s příměsí NPK hnojiva (např. Wuxal), což řízkům dodá i prvotní živiny pro růst, vody dáváme lehce méně, aby nebyl vzniklý substrát přemokřený. Řízky pícháme do substrátu a zakryjeme fólií, aby neunikala vlhkost. Takto zakonzervované umístíme do stínu, nebo polostínu (pozor, aby řízky neupeklo slunce) a do několika týdnů až měsíce by se měly objevit první kořeny. Poté odkryjeme a rozesadíme do humózní zeminy, jakmile je kontejner prokořeněný, můžeme sázet na finální místo.

Nekvetoucí stonek hluchavky skvrnité.
Řízek s dvěma dvojicemi oček, jedna dvojice půjde pod zem, listy u této dvojici je lepší odstranit, pod zemí by hnily.
Použít lze i špičku stonků.
Řízky pícháme do substrátu a nádobu pak překryjeme fólií, která vytvoří mikroklima a zabrání vysušení.

Napsat komentář